Svijet
Trending

Hezbolah je ispalio desetine raketa na Izrael kao “početni odgovor” na ubistvo visokog predstavnika Hamasa

Libanska militantna grupa Hezbolah kaže da je u subotu ispalila ukupno 62 rakete na izraelsku osmatračnicu duž granice između Izraela i Libana kao “početni odgovor” na ubistvo visokog vođe Hamasa u Bejrutu ranije ove sedmice.

U saopćenju, Hezbolah je naveo da su njegovi borci pokrenuli napad nešto poslije 8 sati ujutro po lokalnom vremenu (1aET) na zračnu osmatračku bazu Meron na sjeveru Izraela kao “početni odgovor” na ubistvo Saleha Al-Arourija u južnom Bejrutu u utorak.

Izraelske odbrambene snage (IDF) su u saopćenju navele da je identificirano “otprilike 40 lansiranja” iz Libana prema području Merona u sjevernom Izraelu nakon što su se u subotu oglasile sirene na sjeveru Izraela.

Crvena upozorenja – upozorenje na potencijalnu nadolazeću raketnu vatru, uključujući mjesta gdje bi presretnuti geleri mogli pasti – izdata su u subotu ujutro za više od 100 lokacija u sjevernom Izraelu.

Izraelska vojska je potom udarila na borce Hezbolaha koji su “učestvovali u lansiranju”, dodaje se u saopštenju.

Strah od šireg rata: Ranije ove sedmice, libanonski ministar vanjskih poslova Abdallah Bou Habib rekao je za CNN da se njegova vlada nada da Hezbolah neće odgovoriti na napad u Bejrutu, ističući da Liban ne želi “bilo kakvu eskalaciju rata”.

Izrael nije preuzeo odgovornost za napad od utorka, a Mark Regev, viši savjetnik izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, rekao je za MSNBC da ko god je bio organizator napada “ima probleme sa samim Hamasom”.

Ali ako se potvrdi umiješanost Izraela, Arouri bi bio najviši zvaničnik Hamasa koji su ubile izraelske snage od početka rata izazvanog Hamasovim napadom na Izrael 7. oktobra.

Osim što je zadao udarac Hamasovom vodstvu, očigledni napad također rizikuje dalje širenje arene sukoba Izrael-Hamas.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button